BLOG: Wat kun je doen aan dit soort akelige mensen?
Geplaatst op 26 oktober 2020
Mensen worden steeds vervelender, onbeheerster, agressiever, tegendraadser en onverdraagzamer. Een steeds korter lontje. Komt het door corona? Door steeds meer regels? Wat zijn dit voor mensen?
In Maasdijk hebben we op een doorgaande weg, ter hoogte van de sportverenigingen, een dertig kilometerzone. Deze reikt verder dan logisch verklaarbaar is en 30 kilometer is best wel langzaam op zo'n weg. Maar goed, het is zoals het is, maar je staat er versteld van hoe vaak je door mensen die denken dat je expres zo langzaam gaat rijden om hen te pesten, voor gek wordt verklaard. Ze wijzen met hun vingen naar hun voorhoofd, halen je toeterend in met gaspedaal op de bodem van de auto of kruipen op je bumper. Het is ook een beetje vreemd als elektrische fietsen en scootmobielen met 80-plussers je voorbij gaan als je in de auto rijdt, op dit stuk van deze weg. Maar het is zoals het is.
Ik was afgelopen weekend in Vlaardingen in een groentewinkel. Een man van een jaar of 70 kocht een mineola, een combi tussen een sinaasappel en een mandarijn. De prijs was 3,49 per kg. Hij gaf zijn gekozen product aan de jongen achter de kassa en die zei de prijs; 0,80. Blijkbaar had de beste man niet gezien dat hij een duur product koos en maakte de jongen voor alles uit. "Het was een oplichter, wat dacht hij wel niet, hij zou hier echt niet intrappen...". Hij liep stampvoetend de winkel uit.
Hulpverleners die mishandeld worden, leraren die steeds moeilijker hun werk kunnen uitvoeren door de veeleisende ouders, de politie die meer fout dan goed kan doen in de ogen van de bevolking, winkelpersoneel wat van alles naar hun hoofd krijgt als ze mensen wijzen op de hygiënemaatregelen. Het zijn mensen die 'alleen maar' hun werk doen.
Omdat medewerkers in een bedrijf een spiegel van de samenleving zijn, zullen wij dus ook collega's hebben die zo'n kort lontje hebben. Je kunt het je niet voorstellen, maar deze mensen hebben ook een gewoon leven en doen hun ding! En ook vóór corona, waren deze mensen er al, hoor.
Wat kun je als bedrijf doen aan dit soort mensen? Niks, want meestal weet je het als werkgever niet eens. Een werkgever biedt werk, een medewerker verricht werk. Het is een zakelijke overeenkomst. En als beiden tevreden zijn, is het goed. Wat er buiten het werk gebeurt, is niet de verantwoordelijkheid van de werkgever. Behalve als een werkgever signalen krijgt dat het niet goed gaat met een medewerker en/of het werk eronder lijdt. Dan heeft een werkgever als goed werkgever de taak om hulp te bieden.
Wat kun je zelf doen als mens aan deze verandering van de maatschappij? Wees gewoon aardig tegen iedereen, niet omdat zij het altijd zijn, maar omdat jij het bent!
Bron: Martine van der Meer