Lichamelijke klachten bij helft werkenden

Lichamelijke klachten bij helft werkenden

Maar liefst 49 procent van de werkende Nederlanders presteert weleens minder goed op werk vanwege lichamelijke klachten. Dat blijkt uit onderzoek van Bowers & Jackling onder 1.025 Nederlanders werkend in loondienst. Ondanks de invloed van fysieke gezondheid op de werkvloer, vinden drie op de tien werkenden het ongemakkelijk om hierover te praten met hun werkgever.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vaker dan mannen ervaren dat hun fysieke gezondheidsproblemen hun werk beïnvloeden. Van de vrouwelijke respondenten geeft 55 procent aan hier last van te hebben, wat tien procent meer is dan bij mannen. Met name jonge respondenten onder de dertig jaar voelen zich ongemakkelijk bij het bespreken van hun fysieke gezondheid met hun werkgever (veertig procent). Bij mensen van zestig plus ligt dit percentage een stuk lager (vijftien procent). “Met meer ervaring in het arbeidsleven, is de drempel mogelijk lager om persoonlijke zaken met je werkgever te bespreken”, zegt Jacco Vingerling, oprichter van Bowers & Jackling. “Vooral jonge werknemers hebben daarom baat bij een open en ondersteunende werkomgeving waarbij zij zich vrij voelen om te praten over hun welzijn.”
 
Open communicatie
Ondanks de schaamte is ruim tachtig procent van de ondervraagden bereid om hun werkgever op de hoogte te stellen van lichamelijke gezondheidsproblemen. Vrouwen zijn het snelst geneigd om dit te doen, met 85 procent. Daarnaast zeggen zeven op de tien respondenten dat zij hun werkgever om hulp zouden vragen bij fysieke problemen. Jongeren tot dertig jaar zouden dit een stuk minder snel doen (59 procent). Vingerling: “Het is bemoedigend om te zien dat een groot aantal werkenden aan de bel durft te trekken als dat nodig is. Door vrijwillig hun toestand te delen, kunnen zij samen met hun werkgever naar een oplossing zoeken. Daarbij is het aan werkgevers om verder te kijken dan naar de werkvloer alleen en uit te zoeken hoe zij het algehele welzijn van hun personeel kunnen waarborgen en het liefst verbeteren. Uiteindelijk is fysieke gezondheid slechts één van de vijftien factoren die het geluk van werknemers beïnvloeden.”
 
Werkgeververantwoordelijkheid
Uit het onderzoek dat is uitgevoerd door Panelwizard, blijkt dat een groot aantal werkenden behoefte heeft aan een werkgever die lichamelijke gezondheid bespreekbaar maakt op de werkvloer. Zo stelt ruim tachtig procent van de respondenten het op prijs als hun werkgever interesse toont in hun fysieke gezondheid en zou zestig procent van hen graag hulp ontvangen van hun werkgever als dat nodig is. Voor praktisch opgeleiden ligt dit percentage echter lager, met slechts 49 procent die hulp van hun werkgever zou willen. Vingerling: “Er is duidelijk behoefte aan werkgevers die oprechte interesse tonen in hun werknemers en bereid zijn om hen extra ondersteuning te bieden, ook als dit juridisch niet onder de arbeidsvoorwaarden valt. Het is tijd om werknemers te zien als individuen met unieke behoeften en niet alleen als onderdeel van een (human) resource pool. Door oprechte interesse te tonen in het welzijn van werknemers, kunnen werkgevers bijdragen aan een gezondere en meer ondersteunende werkomgeving waar medewerkers graag en lang blijven werken.”

Bron:

Deel artikel



Meest gelezen