Biorationals in strijd tegen ondergrondse ziekten?
Geplaatst op 11 februari 2022
Schimmels (zoals Fusarium en Verticillium) en oömyceten (bijvoorbeeld Pythium en Phytophthora) kunnen via de wortels een gewas binnenkomen, en zo schade veroorzaken. WUR onderzoekt of deze infecties voorkomen kunnen worden met biorationale middelen, zoals biopesticiden. Dergelijke middelen zijn namelijk steeds vaker beschikbaar op de markt voor het gebruik in het gewas, maar het potentieel daarvan blijft onderbenut. De vraag is hoe deze producten de planten kunnen beschermen tegen ondergrondse ziekteverwekkers gedurende de gehele teeltperiode.
Het onderzoek gebeurt in twee modelgewassen: lisianthus en komkommer. Teelt van lisianthus is grondgebonden met lange opkweekperiode en relatief korte teelt in de kas (van 7- 8 weken). Terwijl komkommerteelt veel langer is en in inerte groeimedium plaatsvindt.
Uit de eerste resultaten blijkt dat de micro-organismen (die aanwezig zijn in de bodem of een andere groeimedium en rondom de plantenwortels) belangrijk zijn in het tegengaan van de infecties van de ziekteverwekkers zoals Fusarium. Toepassing van sommige biorationale producten kan de samenstelling van natuurlijke, microbiële gemeenschap in de bodem of het groeimedium dusdanig beďnvloeden dat de aanwezige ziekteverwekkers minder kans krijgen om de planten te infecteren. Er is echter optimalisatie nodig van de toepassingen, zodat de planten zo goed mogelijk beschermd kunnen worden gedurende de gehele teeltperiode.
Het onderzoek naar het biorationale bestrijden van ondergrondse ziekten wordt gefinancierd door de Club van 100 en de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.
Meer nieuws