Octrooi op een app?

Octrooi op een app?

Apps zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Even snel geld van een etentje terugbetalen, een berichtje sturen en de kortste route opzoeken. Dagelijks komen er nieuwe apps bij om ons leven nog makkelijker te maken. Wat nou als je een revolutionaire app hebt bedacht? Hoe bescherm je de app tegen namaken door concurrenten? Dit kan met een octrooi. Het is geen eenvoudige onderneming, maar niet onmogelijk. Sjoerd Bielleman van octrooibureau EP&C geeft enkele tips.

Ik val gelijk met de deur in huis: een octrooi aanvragen op de app zelf kan niet. Ook de software waaruit de app is opgebouwd is niet te beschermen. Dit is uitgesloten in het Europese octrooiverdrag. Gelukkig is er een andere mogelijkheid. Een innovatie moet een technische oplossing zijn voor een technisch probleem zijn. Een app staat op een telefoon en dit maakt het technisch. Als de software vervolgens een technisch probleem oplost, nieuw en inventief is, dan is er een mogelijkheid om te octrooieren.

Wil je kans maken om een octrooi te krijgen, dan moet je wel rekening houden met een aantal aspecten die verder gaan dan alleen de software.

Lees hier enkele tips.

Bron:

Deel artikel