Geen wildgroei aan duurzaamheidslabels meer
Geplaatst op 20 juli 2023
“Tien jaar geleden is door de Europese Commissie de PEFCR gelanceerd: de Product Environmental Footprint Category Rules. Het doel hiervan is om de milieu-impact van producten in de brede zin – niet alleen van bloemen en planten, maar ook van veevoer tot computers – inzichtelijk te maken. De methodiek voor de sierteelt in het bijzonder, de FloriPEFCR, is gestart in 2020 en is gebaseerd op de voorloper, toen nog Hortifootprint geheten”, legt Haasnoot uit.
Een consortium van bedrijven, Wageningen University & Research en Royal FloraHolland is aan de slag gegaan met het opstellen van Europese rekenregels om de milieufootprint van sierteeltproducten te berekenen. Die regels samen moeten dan dé sectorstandaard voor de sierteelt worden. Bij de beoordeling wordt op zestien milieu-indicatoren gelet, bijvoorbeeld op klimaatverandering, gebruik van fossiele brandstoffen, eco-toxiciteit, gebruik van water en land.
“Het is de bedoeling dat per product inzichtelijk wordt waar precies die milieu-impact zit”, gaat Haasnoot verder. “Vaak gaat het om gasgestookte producten uit een kas, of om producten die per vliegtuig vervoerd worden. De Europese Commissie zegt dus eigenlijk tegen bedrijven: weet waar je impact zit en waar je zou kunnen verbeteren.”
“De FloriPEFCR voorkomt greenwashing door bedrijven en zorgt voor een gelijk speelveld. De resultaten zijn immers betrouwbaar en vergelijkbaar. We willen op een eerlijke manier laten zien welke milieu-impact een product heeft. Het doel is uiteindelijk om inzicht te krijgen, zodat we de milieu-impact van sierteelt kunnen verlagen. Daarbij werken we samen met Floriculture Sustainability Initiative (FSI), die al over mandjes met duurzaamheidscertificaten beschikt. Het is dus een ketenbrede aanpak.”
Lees hier meer
Bron: Royal FloraHolland