8 manieren om als teler energie te besparen
Geplaatst op 13 april 2023
1. Tot 50% energie besparen met LED in plaats van SON-T
Door over te stappen op een hybride of full LED-installatie kan er fors bespaard worden op de energierekening. Dat heeft alles te maken met de hogere efficiency in lichtopbrengst, de langere levensduur en de grotere mogelijkheden tot het samenstellen van een optimaal lichtrecept van LED. Zo integreerde Stolze bij Bryte een full LED-installatie die de teler maar liefst 50% energiebesparing oplevert. Als Philips LED Horti Partner helpen we u graag om efficiënter te belichten. Stolze heeft veel kennis en ervaring in huis van lichtplannen en LED-installaties. Wij bieden u graag oplossingen en advies voor een succesvolle en energiezuinige teelt.
2. Maak gebruik van onbalans met dimmen van LED-armaturen
Door gebruik te maken van slimme lichtregelingen kan de energierekening flink verminderd worden. De nieuwe lichtregeling van Priva Connext koppelt uw LED-installatie aan de elektriciteitshuishouding. De klimaatcomputer past de lichtniveaus automatisch aan op basis van het beschikbare zonlicht. Door de modulerende lichtstrategie te koppelen aan de elektriciteitshuishouding, warmtebeheer en schermdoekregeling, kan de perfecte balans gecreëerd worden tussen de juiste hoeveelheid licht voor het gewas en uw energiegebruik. Het is zelfs mogelijk om het elektriciteitsbeheer te koppelen aan de balanceringsmarkt, waardoor er slim gebruik gemaakt kan worden van onbalans. Als Priva Partner vertelt Stolze u graag meer over de mogelijkheden.
3. Dubbel schermdoek, dubbel besparen
Ook scherminstallaties kunnen bij uitstek ingezet worden om energie te besparen. Energieschermen houden de warmte binnen de kas én laten zonlicht door. Hiermee kunnen pieken in het energieverbruik worden afgevlakt. Bij toepassing van een dubbel scherm is de energiebesparing het hoogst. Door het gebruik van twee beweegbare schermen kan er het hele teeltseizoen optimaal gestuurd worden; een hogere isolatiewaarde in de winter én minder instraling in de zomer. Het gratis programma de uitstralingsmonitor geeft concreet inzicht in het energieverbruik en de verticale temperatuurverdeling. Met het toepassen van een PAR-regeling en uitstralingssensor wordt dit proces geautomatiseerd.
4. E-boiler biedt veel kansen
Een E-Boiler produceert warmte met elektriciteit. Deze elektrische ketel kent vele voordelen voor telers; onder meer een groot regelbereik, lage onderhoudskosten en snel en flexibel schakelen op onbalansprijzen. Flexibel, omdat ze kunnen kiezen om warmte te produceren met gas (WKK) of elektriciteit (E-boiler). Bedrijven die al beschikken over een warmtebuffer en een zware netaansluiting, kunnen met een elektrische boiler slim inspelen op de onbalans op de energiemarkt.
5. Ontvochtigen: ventileren zonder warmteverlies
Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Daarom is het belangrijk dat de kas goed geventileerd wordt, zeker als het scherm vaker dicht blijft. Als het 's nachts of in de winter koud is, brengt ventileren of zelfs kieren hoge kosten met zich mee. Een ontvochtigingssysteem verwijdert vocht uit de lucht, zonder dat de kas hiervoor geopend moet worden. De oplossingen AirMix en Vertifans bieden u volledige controle over de luchtvochtigheid in de kas met bovenal een enorme energiebesparing. Onze specialisten adviseren u graag.
6. Zet in op zonne-energie
Zonne-energie is een kosteneffectieve, duurzame manier om energie op te wekken. Het gebruik van zonnepanelen bespaart op de energierekening en zorgt voor mindere afhankelijkheid van traditionele, dure energiebronnen. Stolze is gespecialiseerd in het leveren van PV-installaties voor platte daken, schuurdaken, waterbassins en veldopstellingen. Afhankelijk van uw situatie denken wij mee over een oplossing op maat. We werken met verschillende soorten panelen en omvormers om voor u het meest optimale rendement te behalen.
7. Aardwarmte
Een duurzame manier om kassen te verwarmen is geothermie; hierbij wordt aardwarmte in plaats van gas gebruikt als warmtebron. In Nederland zijn diverse geothermieprojecten waarbij aardwarmte voor glastuinbouw wordt opgewekt.
8. Restwarmte
Ook restwarmte uit elektriciteitscentrales, industrie, datacenters en biomassa kan zeer nuttig zijn voor toepassing in de tuinbouwsector. Door deze restwarmte te gebruiken in kassen kan er fors energie bespaard worden. De overheid stimuleert het gebruik van restwarmte voor toepassing in de tuinbouw met de SDE+ subsidie. Kas als Energiebron biedt geïnteresseerde telers handige informatie zoals een roadmap en een rekentool voor restwarmte.
Meer nieuws