Kansen voor WKO gevoed met zon- en aquathermie

Kansen voor WKO gevoed met zon- en aquathermie

De techniek van warmte-koude-opslag (WKO) wordt nu vooral gebruikt door telers die hun kas zowel verwarmen als koelen. Maar een WKO biedt ook potentie voor bedrijven die vooral een warmtebehoefte hebben, zo benadrukte Bart van Meurs van Division Q onlangs tijdens het Energiek Event Zuidoost-Nederland. Hij ziet mogelijkheden in het extra voeden van de warme bron met zon- en aquathermie. Bij Koppert Cress wordt dit principe al acht jaar succesvol toegepast: het bedrijf kan op deze manier volledig fossielvrij telen in een kas van vier hectare.

Het verduurzamen van de energievoorziening is een behoorlijke opgave voor glastuinders in Zuidoost-Nederland. Onder meer omdat geothermie en restwarmte in deze regionen niet of nauwelijks beschikbaar zijn. Ondernemers zijn dus aangewezen op andere technieken. “Een WKO die wordt gevoed met warmte uit zon- en aquathermie kan in dit geval soelaas bieden”, zo gaf Bart van Meurs van Division Q aan in zijn workshop tijdens het Energiek Event Zuidoost-Nederland. Division Q is onderdeel van de Koppert Cress Group en zich richt op de ontwikkeling van duurzame, technische innovaties om te komen tot een emissieloze tuinbouw.

In balans
Eén van de innovaties is de verwarming van vier hectare kas van Koppert Cress in Monster met behulp van een WKO in combinatie met zon- en aquathermie. “Bij inzet van een WKO wordt in de zomer koud water opgepompt uit de koude bron, dat wordt ingezet om de kas te koelen. De warmte die daarmee wordt ‘geoogst’, wordt geïnjecteerd in de warme bron. Vervolgens pomp je in de winter warmte op uit de warme bron. Deze warmte gaat langs een warmtepomp, die ook kou aanmaakt. Die gaat in de koude bron.” De crux is volgens Van Meurs echter dat het systeem in balans moet zijn. “Je moet evenveel warmte als koude onttrekken uit de WKO. Is dit niet in evenwicht, dan kunnen technische problemen ontstaan. Ook is dit qua regelgeving niet toegestaan. Om die reden zetten vooral telers met een warmte- en koudebehoefte – zoals orchideeëntelers - een WKO in.”

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel