LNG onverminderd hoog
Geplaatst op 19 april 2022
De beschikbaarheid van Franse kerncentrales fors achter bij het langjarig gemiddelde. De rest van april is er 33,5 GW aan vermogen beschikbaar, ruim 9 GW minder dan gebruikelijk. Dat maakt de Franse markt de komende maanden zeer gevoelig voor hoge EPEX-uurprijzen als zon, wind en waterkrachtcentrales het ook laten afweten. Maar op de Nederlandse spotmarkt voor elektriciteit is hiervan nauwelijks effect van te verwachten.
LNG aanvoer onverminderd hoog
De LNG aanvoer blijft onverminderd hoog: Groot-Brittannië heeft sinds het begin van het jaar al 6,4 Mton LNG ontvangen, dat staat gelijk aan 8,8 miljard m3. De totale LNG-import in 2021 was 11 Mton, een niveau dat dit tempo al halverwege het jaar bereikt zal worden. Ook in de komende twee weken meren er vrijwel dagelijks LNG-tankers aan in Groot-Brittannië en Frankrijk. De Gate-terminal in Rotterdam ontvangt in diezelfde periode maximaal negen tankers. Het jaarlijkse onderhoud aan de Noorse gasvelden intensiveert de laatste weken van april, waardoor er dagelijks 40 tot 60 miljoen m3 uit het aanbod zal wegvallen. Het lijkt er nu op dat de markt dit door de ruime beschikbaarheid van LNG en de sterk afnemende vraag makkelijk kan opvangen. Het zwaartepunt van het onderhoudsseizoen valt in september, dan zijn er een aantal weken met 60 tot 100 miljoen m3 aan productiebeperkingen. Dit maakt het op Europees niveau lastiger om de gasvoorraden te vullen.
Eind april moeten alle EUA-plichtige bedrijven hun emissierechten over 2021 ingeleverd hebben. Dat zorgt de komende weken mogelijk voor grotere prijsbewegingen op de EUA-markt, die ook weer doorwerken in de elektriciteitsprijzen. Verder blijft het volstrekt onvoorspelbaar hoe de situatie in Oekraďne zich gaat ontwikkelen en of er vanuit de EU sancties volgen die ook de olie- en gasmarkt raken. De angst voor acute tekorten lijkt enigszins weggeëbd te zijn, maar het is lastig in te schatten hoe we er richting de winter voor gaan staan. De komende maanden zorgt LNG voor enige rust in de markt, tenzij een hete Aziatische zomer meer boten die kant op trekt.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws