'Telers schrikken als ze de rekentool invullen'

'Telers schrikken als ze de rekentool invullen'

Het nieuwe fiscale beleid voor de glastuinbouw dat op Prinsjesdag bekend werd gemaakt liegt er niet om. De lastenverzwaring zal voor de helft van de bedrijven niet meer te dragen zijn, voorspelt Glastuinbouw Nederland. Samen met AgroEnergy maakte de brancheorganisatie een rekentool waarmee ondernemers kunnen doorrekenen hoe hoog hun belastingdruk wordt per jaar. Dan is het schrikken voor veel bedrijven.

De wet ‘Fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw’ – zoals het officieel heet – draait om twee grote veranderingen. De afschaffing van het verlaagde gastarief voor de glastuinbouw tussen 2025 en 2030 en gedeeltelijke afschaffing van de inputvrijstelling voor elektriciteitsopwekking. “Dat betekent: het aardgas wat je in de WKK verbruikt voor de opwekking van elektriciteit die je in je eigen bedrijf gebruikt wordt straks belast. Dat is nu nog niet zo. De uitwerking van dit deel van de nieuwe wet is het meest verrassend. Dat de belastingdruk omhooggaat, was al bekend”, legt Chris Feijen, hoofd EnergyManagement van AgroEnergy uit. Het bedrijf adviseert telers over hun energiestrategie en gebruikte daarvoor al een rekentool om de energiekosten inzichtelijk te maken. In de aanloop naar Prinsjesdag heeft Agro Energy ook een model gemaakt samen met andere adviesbureaus en Glastuinbouw Nederland. Deze is te vinden op de site van de telersorganisatie.

Invullen is eenvoudig, volgens Feijen. “Je moet invullen wat je eigen aardgasverbruik is voor alle WKK’s en cv-ketels die je in gebruik hebt. Verder vul je in hoeveel elektriciteit je inkoopt, hoeveel je eventueel zelf produceert en wat je daarvan terug levert aan het net.” Veel glastuinbouwbedrijven hebben die informatie wel paraat en hebben ook in beeld welke maatregelen ze moeten nemen, aldus Feijen. “Maar er zijn ook bedrijven die enorm schrikken over de belastingdruk die er voor hen aankomt. Vooral voor belichtende telers gaat het straks moeilijk worden. Zij voelen de belastingverhoging al vanaf 2025, vanwege de WKK-vrijstelling die dan afgebouwd wordt. Die telers gebruiken vooral zelfopgewekte elektriciteit.” Ook bedrijven die verwarmen met de cv-ketel gaan de lastenverzwaring snel voelen. Voor niet belichtende bedrijven zonder ketel komt de pijn geleidelijk, pas vanaf 2028, voorziet hij. “Deze rekentool is gebaseerd op de maatregelen zoals die nu voorgesteld zijn.”

Subsidieregelingen
Tegenover de belastingverhoging staan de subsidieregelingen die de glastuinbouw helpt om te verduurzamen. Globaal betreft het drie regelingen. De SDE++ subsidie, de EG-regeling (Energie-efficiëntie Glastuinbouw) en de bijdrage aan de aanleg van duurzame warmtenetten. “Telers worden gestimuleerd en geholpen om te verduurzamen. Iedereen zal naar zijn eigen bedrijf moeten kijken hoe die verduurzaming valt vorm te geven. Het begint met energiebesparende maatregelen, die worden ook volop uitgevoerd. Als je verder kijkt moet je ook denken aan je opvolging, je locatie en de mogelijkheden voor duurzame energie. Ik denk dat de sector heel veerkrachtig is om een antwoord te vinden op het nieuwe fiscale beleid.”

 

Bron: Goedemorgen

Deel artikel