Opogona mot succesvol bestrijden met PATS-X
Geplaatst op 13 februari 2023
De Opogona mot (O. sacchari) is een bekend probleem in de teelt van tropische planten. De larven boren in de stam en hollen deze uit, waardoor de plant uitvalt. Het insect komt van origine voor in de vochtige (sub)tropische en gebieden van Afrika, en is voor het eerst als plaag opgedoken in de bananenteelt op de Canarische eilanden. Na introductie in Centraal-Amerika is het insect via de handel in kassen terecht gekomen in Europa, Japan, China en de Verenigde Staten. In Nederland had het insect tot 2019 de status als quarantaine organisme. Tegenwoordig valt de plaag onder de RNQP (regulated non-quarantine pest) classificatie. Dit betekent dat de plaag zich hier heeft gevestigd, maar niet verder verspreid mag worden binnen of buiten de EU.
Door de verscholen leefwijze van de larve is het plaaginsect lastig te signaleren, maar nog lastiger te bestrijden. Dit betekent dat het gebruik van een gewasbeschermingsmiddel altijd een beperkt effect heeft. Er wordt daarom steeds meer ingezet op signalering en hygiëne, met name het fysiek verwijderen van besmette planten. Ondanks deze maatregelen is het uitbannen van de plaag zo goed als onmogelijk, waardoor duurzame alternatieven nodig zijn om de verspreiding en voortplanting te stoppen.
De afgelopen maanden is PATS gestart met de uitrol van meerdere PATS-X systemen bij een aantal bedrijven in verschillende teelten, waaronder tomaat, gerbera en dus ook groene planten. In deze omgevingen komen verschillende soorten motten voor, zoals de Turkse en Duponchelia mot, maar dus ook de Opogona mot.
De eerste resultaten van de bestrijding van dit plaaginsect met de drones zijn veelbelovend. Het systeem is in staat iedere nacht meerdere, rondvliegende adulten af te doden. Het streven van PATS is de adulten vroegtijdig te stoppen, zodat de levenscyclus - en dus de vermeerdering en verspreiding van schadelijke larven - wordt stopgezet. Hiermee wordt de escalatie van de plaag op een later moment voorkomen.
Het doel is om deze en vergelijkbare plagen met de technologie beheersbaar te houden, zodat geïntegreerd telen steeds beter mogelijk wordt. Hierdoor kunnen kwekers het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen reduceren, arbeidsintensieve processen van het scouten en bestrijden automatiseren en economische schade voorkomen.
De spectaculaire beelden van de drones die op de motten jagen zijn te vinden via het YouTube kanaal van PATS Drones. In de video’s is te zien hoe het systeem gedurende de nacht motjes registreert, daar vervolgens een drone op af stuurt, waarna het insect in de achtervolging wordt uitgeschakeld door de impact van de propellers van de drone. Vervolgens landt de drone terug op het laadplatform, zodat deze direct weer klaar is voor een volgende missie.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw teelt? Of wil je graag een demo zien van de drones in actie? PATS is aanwezig op de Horticontact beurs van 14 tot en met 16 februari, stand D114.
Meer nieuws