Gezocht: biobased innovaties

Gezocht: biobased innovaties

Grijp nu je kans om met jouw biobased oplossing écht impact te maken. Meld je aan voor de workshop van Biorural en wellicht doe jij straks mee aan de European Bioeconomy Challenge in Brussel.

De uiterste inschrijftermijn is verlengd tot eind augustus. "Twijfel je nog of je jouw innovatie in de biobased economie kan aanmelden voor onze Call? Gezonde twijfel is begrijpelijk, maar vergeet niet: wie niet waagt, wie niet wint!"

Aanmelden kan via https://biorural.eu/the-north-west-online-call-for-bioeconomy-innovators-is-open

Succesvolle aanvragers nemen deel aan een 2-daagse regionale workshop/uitdaging eind 2024. De winnaars nemen tussen februari en april 2025 deel aan de European Bioeconomy Challenge in Brussel. Deze workshop wordt georganiseerd vanuit Bio Rural, een Horizon Europe project waarin o.a. Delphy samen met verschillende Europese partners werkt aan het versterken van de biobased economie op het platteland.

Bio Rural
Dit project ondersteunt ondernemers met innovatieve biogebased oplossingen op het Europese platteland, d de samenwerking tussen schakels in de keten van de bio-economie te versterken; vanprimaire sector tot producent, van consument tot kennisinstellingen en beleidsmakers. Op dit moment is de Europese economie nog grotendeels afhankelijk van traditionele productiesystemen en niet-reclyclebare hulpbronnen en materialen. Ondanks talrijke pogingen om deze afhankelijkheid te verminderen; produceerden de EU-staten alleen al in 2018 61,8 miljoen ton plastic. Nieuwe biobased oplossingen kunnen het verschil maken. Misschien wel die van jou?

Succesverhalen
Projecten die tot dusver met succes zijn omgezet van ideeën in producten, kunnen u misschien nog meer overtuigen. Pustelnia in Polen, dat streeft naar optimale omstandigheden die dicht bij het natuurlijke leefklimaat van de vis liggen, introduceerde het Fish Welfare Certificate voor een duurzame lokale aquacultuur ("Fish Welfare"), terwijl "Staramaki" in Griekenland biobased rietjes produceert uit het bijproduct van de lokale tarweteelt, en tegelijk een bio-meststof produceert uit gebruikte koffiedrab van lokale cafés en residuen van de stro-productie, waardoor een alternatieve oplossing wordt geboden voor het eenmalig gebruik van plastic rietjes, terwijl ook de hoge werkloosheid in het plattelandsgebied Kilkis wordt aangepakt. Dit zijn slechts enkele van de verbazingwekkende succesverhalen die in het project zijn geïdentificeerd en opgenomen en er zullen er nog veel volgen.

Bron:

Deel artikel