'Hele sector inspireren met mijn innovatie'

'Hele sector inspireren met mijn innovatie'

Levoplant, Ter Laak, Opti-flor en Solvent Engineering werkten samen aan de ontwikkeling van Potweb, en met succes. Ze mogen zich de trotse winnaar van de Greenovation Award 2023 noemen. Erwin van Vliet, Manager Teelt & Assortiment Levoplant laat op de website van Royal FloraHolland weten dat het winnen van deze award hem en de sierteeltsector veel heeft opgeleverd.

De Greenovation Award wordt ieder jaar door Royal FloraHolland uitgereikt aan de kweker, of samenwerking van kwekers en ontwikkelaars, met de beste duurzame innovatie in de sierteeltsector. Potweb is ontworpen om op een milieuvriendelijke manier potworm te bestrijden bij de teelt van Phalaenopsis-orchideeën. Het materiaal, dat zo dun is als een panty, wordt machinaal over de pot gespannen en is ondoordringbaar voor muggen. Op deze manier hoeven geen chemische bestrijdingsmiddelen te worden gebruikt.

Hoe kwam jij op het idee voor Potweb?
“Ik ben zeven jaar geleden begonnen. Eerst dacht ik nog aan het gebruik van biologische gewasbeschermingsmiddelen, maar ik kwam al snel terug op het kip-en-eiverhaal; als de mug geen eitjes in de pot kan leggen, is er ook geen bestrijding nodig. Ik heb allerlei afdekmanieren geprobeerd. Daaruit bleek dat ik een goede plant kon telen zonder gewasbeschermingsmiddelen. Toen kwam het probleem om de afdekking om het potje heen te krijgen met de plant erin. Met Solvent en nog twee kwekers, Ter Laak en Opti-Flor, zijn we een traject ingestapt om dit op te lossen. Drie jaar later is het gelukt. Sinds 2023 gebruiken wij nu Potweb en sinds een week of tien worden de eerste orchideëen met Potweb afgeleverd."

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel