Gerberatelers gezocht voor proef met Turkse mot

Gerberatelers gezocht voor proef met Turkse mot

Nu er binnenkort drie gewasbeschermingsmiddelen tegen rupsen, zoals de Turkse mot, wegvallen, wordt het des te belangrijker te investeren in nieuwe bestrijdingstechnieken. Wil je daaraan meehelpen? Doe dan mee aan de proef die Glastuinbouw Nederland op 1 februari in de bedekte gerberateelt gaat starten. De proef richt zich specifiek op bestrijding van de Turkse mot met feromoonverwarringstechnieken.

Glastuinbouw Nederland heeft onlangs van het Ctgb een proefontheffing gekregen om feromoonverwarringstechnieken te testen in de bedekte teelt van gerbera. De proef richt zich specifiek op de Turkse mot (Chrysodeixis chalcites). De proefontheffing is afgegeven voor twee verschillende producten: het verwarringsferomoon Chrysodeixis chalcites van Hortipro en Chrysotec van SEDQ. Beide bedrijven mogen op 50 ha gerbera hun product testen.

Kans voor gerberatelers
Turkse mot vormt al jaren een groot knelpunt in de gerberateelt. Door de lange teeltduur kunnen motten grote populaties opbouwen, met aanzienlijke schade tot gevolg. Biologische bestrijders zijn vaak niet afdoende en het krimpende middelenpakket maakt het vinden van effectieve oplossingen lastig. Feromoonverwarring kan een gamechanger zijn om het geïntegreerde teeltsysteem in gerbera verder te versterken.

Door als gerberateler mee te doen aan de proef krijg je de kans om de werking van feromoonverwarring op je eigen bedrijf te testen en zo bij te dragen aan een toekomstbestendige teelt. Neem voor meer informatie over deelname, kosten en voorwaarden contact met: Wouter Mooij, gewasbeschermingsadviseur (gewasbescherming@wmooij.nl) of Hessel van der Heide, themaspecialist Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland (hvanderheide@glastuinbouwnederland.nl).

Drie middelen vallen weg
Het middelenpakket tegen rupsen, zoals de Turkse mot, gaat op korte termijn drastisch krimpen. Doordat de Europese herregistraties van diverse voor de glastuinbouw belangrijke actieve stoffen op rups niet is gerealiseerd. Daardoor verdwijnen dit jaar al enkele chemische gewasbeschermingsmiddelen tegen rups. Het gaat daarbij om Nocturn (opgebruiktermijn tot 31 juni 2025) en  Runner (opbruiktermijn tot 31 december 2025) en Verismo (opbruiktermijn tot 30 juni 2026). Het corrigeren van rups wordt hierdoor steeds ingewikkelder, wat extra druk legt op telers om naar alternatieve oplossingen te zoeken.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel