Meer onderzoek Delphy naar water en stikstof

Meer onderzoek Delphy naar water en stikstof

Dankzij de natte winter en natte voorjaar is het de laatste jaren steeds duidelijker geworden dat klimaatverandering in vele gedaantes verschijnt. We hebben te maken met zowel te nat als te droge situaties. De laatste jaren is het steeds duidelijker geworden dat water de belangrijkste grondstof is voor plantengroei. Al in 2019 is Delphy op Proefboerderij Rusthoeve gestart met eerste onderzoek naar druppelirrigatie. Nu is dit een groot deel van het onderzoek op de Rusthoeve.

Naast efficiënt omgaan met de beschikbare hoeveelheid zoet water is ook het opslaan of bufferen van water van groot belang. Het is na deze natte winter niet voor te stellen maar enkele zomers geleden dreigden zelfs rivieren minder water te gaan aanvoeren. Op Rusthoeve zal dan ook (met Delphy en Provincie Zeeland) geïnvesteerd worden in meer wateropslag.  

Een ander belangrijk aspect is dat we ook te maken hebben met een matige stikstof efficiency. Daarom wordt in opdracht van de Provincie Zeeland een onderzoek uitgebreid naar aardappelen (2 rassen) en zaaiuien waar stikstof trappen en waterhoeveelheden zijn aangelegd: Kan de stikstof beter benut worden als we dit ook via druppelslangen gaan geven (fertigatie)? Behalve de gebruikelijke waarnemingen zoals Delphy die in haar onderzoeksprotocol uitvoert, wordt er ook gekeken naar het stikstofgehalte in het profiel bij de verschillende objecten. Hier ziet Delphy grote mogelijkheden om meer met sensoren en metingen beter in de teelt te sturen. Dit zal uiteindelijk leiden tot een meer geautomatiseerde teelt. Een glastuinbouwmatige aanpak van precisie akkerbouw. Delphy ziet water, samen met bodem als een van de sleutels naar een volhoudbare landbouw.

Bron:

Deel artikel



Meest gelezen