Arjan Smit: 'Kwekers, laat van je horen!'

Arjan Smit: 'Kwekers, laat van je horen!'

Arjan Smit is sinds drie maanden voorzitter van de FPC tulp. De drukte op zijn bedrijf Smit Flowers wisselt hij graag af met ontspanning, zo laat hij weten in een column op de website van Royal FloraHolland. Laatst zat hij bijvoorbeeld bij de musical ‘The Bodyguard’, in het Beatrixtheater in Utrecht.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: meepraten als kweker is ontzettend belangrijk. Als sinds ik net in ons familiebedrijf stapte, doe ik dat. We zijn een coöperatie. Dat betekent dat we alles samen moeten doen. En voor mij betekent dat dus een actieve rol in de FPC van ons prachtige product. Mijn belangrijkste taak als voorzitter is: samen met de leden van de FPC de belangen van tulpenkwekers behartigen. Zorgen dat beslissingen aansluiten bij wat onze achterban nodig heeft. Of organiseren dat iemand komt vertellen over wat er gebeurt bij de veiling, of juist om te luisteren naar wat wij te vertellen hebben. En dat werkt heel goed, moet ik je zeggen.

Beter en makkelijker voor iedereen
Beslissingen in de FPC, Ledenraad of veiling zijn niet altijd de meest optimale keuze voor mijn bedrijf. Maar dat hoeft ook niet. Veranderen is nodig. Daar ben ik van overtuigd. En we moeten het beter en makkelijker maken voor zoveel mogelijk mensen. Niet voor mij alleen. Toch is het ook goed soms een tegengeluid te laten horen. Wij tulpenkwekers merken wat de impact is van een beslissing in de praktijk. Neem Floriday. Daar verandert nogal eens wat aan. In het voorjaar was dat het nieuwe proces voor het accorderen van leveringsbonnen. Dat is voor ons een grote aanpassing. En dan ook nog eens midden in het seizoen. Het is al druk, moet je dat er ook nog eens bij doen. Die emotie, en de ervaring uit de praktijk: het is ónze taak dit te terug te geven aan de veiling. En dat doen we dus ook. In dit specifieke geval was er niet zoveel mogelijk. Er is altijd een moment waarop zo’n verandering voor iemand niet goed uitkomt. In het voorjaar is dat voor ons, en later in het jaar komt het voor kwekers van buitenplanten niet goed uit. Maar doordat je dat weet, kun je er makkelijker mee omgaan.

De rol van de voorzitter
Ik zal eerlijk zijn. Het was niet per se mijn droom om voorzitter van de FPC tulp te worden. Tot ik er meermaals voor werd gevraagd. Toen dacht ik: laat ik het proberen. Ik ben oplossingsgericht en praktisch. Ik vind het niet erg om mijn mening te laten horen, en ik probeer ook altijd goed naar anderen te luisteren. Bovendien heb ik inmiddels een mooi netwerk om me heen, waardoor ik snel de juiste mensen kan bereiken.

De taak van voorzitter is best druk. Het betreft niet alleen het voorzitten van de vergaderingen. Ik heb regelmatig contact met kwekers in onze achterban. De juiste personen spreken hoort er ook bij. Zo weet ik wat er speelt. Ook bespreek ik de vergaderingen voor. Soms komt een Ledenraadslid of een medewerker van de veiling langs om naar ons te luisteren, of om iets toe te lichten. Ik kijk dan: hebben we de juiste sprekers voor dit onderwerp binnen? Of hebben we nog een ander nodig? Dat doe ik samen met Monique van der Knaap (ondersteuner FPC’s vanuit RFH). Dat werkt enorm prettig. We krijgen goede uitleg en er wordt door de juiste mensen naar ons geluisterd. Door met ons veranderingen door te spreken, kunnen we het beter en makkelijker maken voor iedereen.

De tulpenkweker wordt gehoord
Ik ben pas drie maanden voorzitter. Dus reflecteren op wat we bereikt hebben, is te vroeg. Als ik over een jaar weer een column mag schrijven, schrijf ik hopelijk dat we het rustig hebben gehad. Want dat is een goed teken. Dan loopt alles zoals het moet lopen. En doen we als FPC samen precies dat waar we voor op aarde zijn: zorgen dat de tulpenkweker zo goed en makkelijk mogelijk zijn werk kan doen.

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Meest gelezen