PARperfect succesvol in plantenproef bij Delphy

PARperfect succesvol in plantenproef bij Delphy

Bij kouder geteelde pot- en perkplanten is relatief weinig aandacht voor Het Nieuwe Telen (HNT). "Perkplanten hebben een relatief lage energiebehoefte en kunnen veel licht hebben in vergelijking met schaduwgewassen. Daarom leeft HNT minder onder deze telers", zegt Martijn Gevers, senior adviseur pot- en perkplanten bij Delphy, in een interview op de website van schermleverancier Svensson. Tijd om daar verandering in te brengen, zo vonden Delphy en de betrokken telers.

Zo ontstond het idee voor de proef van Kas als Energiebron die vorig jaar is ingezet. Svensson is partner van het Improvement Centre van Delphy en werd zodoende gevraagd om mee te denken in de beste schermoplossing voor deze specifieke proef. "PARperfect was toen nét uit. Ideale timing dus om deze schermoplossing in te zetten tijdens de proef." Een slimme zet, zo bleek. "Door de dubbele schermoplossing konden we meer energie binnenhouden", zegt Martijn Gevers.

Schermoplossing
Hij begeleidt en adviseert pot- en perkplantenbedrijven bij hun teelt. Daarnaast is hij betrokken bij onderzoeken van Kas als Energiebron, zoals de proef om fossielvrij pot- en perkplanten te telen. Een onderzoek dat begin 2020 is gestart en begin van dit jaar de tweede fase is ingegaan. De schermoplossing PARperfect heeft een belangrijke en succesvolle rol gespeeld in deze proef. In het artikel voor Svensson legt Martijn Gevers uit hoe dat teeltsucces is gerealiseerd.

Nauwkeurige sturing lichtniveau
De proef is uitgevoerd met zes verschillende soorten pot- en perkplanten. Het PARperfect principe werd gedurende het hele onderzoek gebruikt, maar kreeg extra aandacht midden in de zomer bij de cyclamenteelt. "De zon staat dan hoog er is veel licht. Te veel voor een cyclaam. Dat maakte het extra interessant om met het PARperfect principe te sturen". In de zomer is er bij de teelt van cyclaam niet gekrijt, om zo met sensoren onder het scherm en op PAR-lichtniveau precies het lichtniveau te regelen op plantniveau."

Lees hier het complete artikel

Bron: Kas als Energiebron / Svensson

Deel artikel