'Dankzij PIM is mijn gewas meer in balans'

'Dankzij PIM is mijn gewas meer in balans'

Meewisse Roses behoort tot de eerste gebruikers van Priva Precision Irrigation Management, meestal afgekort tot PIM. Tom Meewisse is enthousiast over de meetunit: “PIM brengt belangrijke parameters in het wortelmilieu nauwkeurig en realtime in beeld”, zegt hij. “Daardoor kan ik de watergift nog beter afstemmen op de behoefte van het gewas. De planten groeien net wat gemakkelijker en ik hoef minder moeite te doen om het in de juiste balans te houden.”

Priva Precision Irrigation Management kwam in 2023 op de markt en is inmiddels op een tiental bedrijven in gebruik. Tom Meewisse was één van de eerste ondernemers die het omarmde. “Ik sta altijd open voor vernieuwing, zolang ik begrijp waar het om gaat en ik vertrouwen heb in de meerwaarde. Dat was hiermee het geval. Ons oude meetsysteem werkte goed, maar had ook wat beperkingen. Met PIM konden we die ondervangen en de teeltsturing optimaliseren.”

Oude systeem te beperkt
Tot de aanschaf van de nieuwe meetapparatuur liet de teler zich voor de watergift voornamelijk leiden door de stralingssom, door een kleine weeggoot en door het draingetal voor de hele tuin, die 4,3 hectare met Red Naomi beslaat. “Het draingetal liet ik zwaar meewegen, maar met slechts één drainput op ruim vier hectare zit er sowieso veel vertraging in de data die ik daaruit ontvang”. Zegt hij tegen adviseur Kevin de Kok van Priva. Ook de EC en pH meten we bij de drainput. Door de vertraging liepen we eigenlijk altijd achter de feiten aan. Het was niet dat we veel problemen hadden – op basis van ervaring weet je redelijk goed hoe je die voor kunt blijven – maar ruimte voor verbetering was er beslist. PIM zou me vooral kunnen helpen om de startmomenten nauwkeuriger te bepalen. Ik hoefde er daarom niet lang over na te denken.”

Nauwkeuriger, vollediger en actueler
Meewisse schafte een unit aan, die je als next generation weeggoot zou kunnen bestempelen. Op het weegplatform rusten twee naast elkaar gelegen substraatmatten. Het meetsysteem geeft realtime inzicht in (het verloop van) het watergehalte in de mat, het drainvolume en de EC en pH van het drainwater, dus zonder de ongewenste vertraging. De unit is verbonden met de Priva Connext procescomputer, waarmee de teler de watergift aanstuurt. “De apparatuur is nauwkeuriger dan voorheen en de data is een stuk actueler”, vat Meewisse samen. “Daardoor hebben we nu eindelijk een goed beeld van de intering in de mat gedurende de avond en nacht. Die is bepalend voor de start van de watergift in de ochtend. Het werkt goed, ook tijdens perioden met wisselvallig weer. We houden wel minimale en maximale rusttijden aan. De eindtijd wordt aangepast zodra ik dat wenselijk vind.  Eind maart lag de eindtijd op 15 uur, nu is dat 16 uur. In de zomer wordt het nog iets later.”

Lees hier meer

Bron: Priva

Deel artikel