'We hebben elkaar ontzettend hard nodig'

'We hebben elkaar ontzettend hard nodig'

Met regelmaat verschijnt een column vanuit de Ledenraad van Royal FloraHolland waarin een onderwerp aan de orde komt over wat een ledenraadslid bezighoudt, maar ook waarnemingen en ontwikkelingen komen aan de orde. Dit keer ledenraadslid Jelle van der Kroft, ledenraadslid sinds dit jaar. Jelle is mede-eigenaar van Gebroeders Van der Kroft, Sierheesters en Malus, in Wassenaar.

"Het sport en spel tussen de grote en kleine kwekers - dat is wat onze marktplaats zo sterk maakt. Dat is dan ook meteen mijn drijfveer als nieuw Ledenraadslid. Zorgen dat de klok ook echt zo sterk blijft. Voor alle ondernemers. Want we hebben elkaar heel hard nodig.

Onze gedeelde passie
Vanuit passie zetten mijn broer en ik tien jaar geleden ons bedrijf op. Ik studeerde plantenwetenschappen in Wageningen. Tegen mij werd gezegd: waarom word je kweker? Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. De grond van mijn opa, die ook al bollen kweekte, bliezen we zo nieuw leven in. Die passie krijg je er niet zomaar uit. Gelukkig maar!

Onlangs was ik bij een Ledensessie van Royal FloraHolland. Wat ik daar zag, vond ik heel mooi. We zijn het soms onderling hartstochtelijk met elkaar oneens. Maar als het over het kweken van bloemen en planten gaat - onze gedeelde passie - dan wordt die kloof ineens een stuk kleiner.

Een divers schap bereiken we samen
Kleine kwekers richten zich vaak op nicheproducten, die later breder in de markt worden opgepakt. Vanuit onze kleinere kwekerij doen mijn broer en ik dat ook. We kweken sierappeltjes. Maar ook de oxypetalum is hier een goed voorbeeld van.

Kleinere ondernemers en grotere jongens vullen elkaar op deze manier mooi aan. De kleineren zijn in staat om te experimenteren. Zij buigen flexibel mee met trends en wensen uit de markt. Als het een succes blijkt, dan doen ook grotere kwekerijen mee. Zij zijn in staat zo'n nieuw product beschikbaar te maken op grotere schaal. Zo houden we onze markt divers en interessant voor kopers in Nederland, Europa en de rest van de wereld.

Met andere woorden: juist de diversiteit van grote én kleine kwekers in onze coöperatie is van grote marktwaarde. Ook al leveren de kleinere kwekers onder de streep misschien minder op in euro's. Zij zorgen wel voor ontwikkeling van het productaanbod, voor de beleving, het extraatje dat de markt net even afmaakt. Mijn oproep aan de coöperatie en het bedrijf is daarom: zorg dat de klok toegankelijk blijft voor iedereen. Spelregels zijn nodig, maar houd die spelregels voor iedereen hetzelfde. Het verplicht stellen van certificering zorgde ervoor dat kwekers afhaakten. Dat moet ook anders kunnen.

Laat je stem horen en luister naar elkaar
Voor mij is dit verhaal de reden waarom ik me kandidaat stelde voor de Ledenraad. Ik ben heel trots dat ik sinds januari onze achterban mag vertegenwoordigen. Omdat ik vind dat áls je ergens mee zit, je het ook uit moet spreken. Niet alleen achteraf klagen, maar nú je stem laten horen.

Deelname aan de Ledensessies en andere bijeenkomsten is belangrijk. Maar ontmoet elkaar ook op andere fronten. Ga eens bij elkaar op de koffie. Interesseer je voor andermans onderneming en werkwijzen. Luister naar elkaar en leer van elkaar. Als dat doet, dan zul je zien dat je elkaar steeds beter begrijpt. En dat je ook snapt waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. En dat jij daar wel degelijk over mee kunt praten. We hebben elkaar ontzettend hard nodig. In het schap, maar óók in de coöperatie."

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel